28 september 2009

Smålands Jerusalem är en dyster plats på jordenNYBYGGARTRAKTEN: Bostadsorten är norra Småland i Tveta härad. En trist och sorgesam plats där solen aldrig skiner. Inte ens regnet visar sig mer än någon enstaka gång om året. En ständig dimma som är värre än tjockan över Themsen. Sikten vid klart väder är ungefär 75 meter. Vid tjocka är sikten inte längre än i bästa fall, 5 meter. Männen är kortväxta, når en stockholmare upp till armhålan. Kvinnorna är alla småsinta och hjulbenta. Fruntimren går alltid undan när de möter en man och visar en missnöjd underdånighet mot männen som är rent häpnadsväckande och som mest påminner om nunnor som vördsamt böja sig som i bön ??
Vi ligger alla i rännstenen, men somliga av oss tittar på stjärnorna ...SAMHÄLLE, POLITIK OCH RELIGION: I Tveta härad håller man på sitt och avstår gärna från alla nymodigheter som skulle göra livet lättare för inbyggarna att leva i det eviga oväderslandet. Politiskt är de måttfulla. Oavsett vad de röstar på så håller de sams utåt men grälar sinsemellan så att både stickor och strån flyger genom luften (som för övrigt är synnerligen syrefattig utifrån en stockholmares behov). Hela 90 % av inbyggarna är så religiösa att alla ser sig som de av Gud utvalda folket ?
Vi ligger alla i rännstenen, men somliga av oss tittar på stjärnorna ...Pingstkyrkan är ingen skitsak i Tveta härad utan en synnerligen stark maktfaktor att räkna med i alla sammanhang. Muckar man gräl med en pingstvän får man alla emot sig. Skulle en främling använda en svordom under ett samtal blir han genast tillrättavisad (du förstår säkert varför demonregissören Ingmar Bergman valde Gotlands Fårö framför Tveta).
Vi ligger alla i rännstenen, men somliga av oss tittar på stjärnorna ...Det enda lustiga med Tvetaborna är att de flesta är rädda för hundar, även för pyttesmå representanter av Canis lupus familiaris! Det är med andra ord en ständig kamp om tillvaron i detta Herrens fördömda land!
Vi ligger alla i rännstenen, men somliga av oss tittar på stjärnorna ...

Läs även andra bloggares åsikter om:
, , , , , , , , , , , , ,
.

12 kommentarer:

Anonym sa...

10 poäng av 5 möjliga ;-)!!!!

Marianne sa...

Kanonbra skrivet Max!!
Tyvärr så har du dessutom rätt i det du skrivit.......

Max Hobstig sa...

Kära Anonym!
Vaför fick jag bara 10 poäng av 5 möjliga?

Max Hobsti sa...

Jag trodde att jag skulle bli lynchad för det här :-)

Didrik Slagheck sa...

Tjena Max!
Vaddå för? Gillar speciellt de stockholmska antydningarna!

Karoline sa...

Kan hända att du får lite mothugg! Men du har ju å andra sidan aldrig varit tyst. Stå på!
Kram från Karoline

Connie sa...

Lynchad blir du nog inte, men det låter som det börjar bli dags för dig att flytta :-) Ni pratade om Karlskrona tidigare. Är det någonting som fortfarande är aktuellt?
Kram Connie

Cecilia Vasa sa...

Lynchning verkar som en önskedröm jämfört med den golgatavandring som du beskriver från Tveta... Sätt en melodi till så har du ett schlagerbidrag! Hälsa kära Kerstin - vilka fantastiska virkskapelser! Kram Cecilia
Ps Kom hem - Sthlm behöver Er Ds

Christoffer sa...

Mycket bra inlägg Max! Kul läsning ;-)

Anna Panda sa...

En väldigt målerisk beskrivning av orten vill jag säga!
Dags att komma tillbaks till 'storstaden' nu?!
Antar att dessa personer du beskriver är för trötta för att orka lyncha någon, annat än med tungorna förstås.
Har du hamnat i onåd hos pingstvännerna nu?

Anonym sa...

Jag vill tro, jag har försökt, tro inget annat. Men när jag ser allt elände omkring mig så vänder det sej inom mig. Alla de som kallar sej Guds tjänare som jag har mött, självgoda idioter, då avskyr jag allt vad religion heter och allt den står för. Och ändå bad jag i dag i kyrkan att de skulle läsa en förbön för Petra, jag hade inget annat att ta till.

Togge sa...

Minns "raskravallerna" i Jönköping 1948, då bortåt 300 "zigenare/tattare" drevs bort från stan.
Jag minns oxå min tid som sommarbarn i Asarum/Blekinge 1958 då bondfamiljen körde på utflykt i sin nya "Ford Vinglia" och pekade ut "tattarbostället". Här är mer om den "etniska rensningen" i Jönköping 1948: Musikalisk iver räddar bristfälligt manus och Sveriges sista rasupplopp