12 november 2012

Piratlisa var en sjörövare av Guds nådeLeonardo da Vinci föddes den 15 april 1452 nära Vinci i Italien och dog den 2 maj 1519 i Amboise i Frankrike. Leonardo tillhör renässansens mest betydande konstnärer. Han är mest känd för sitt porträtt av Mona Lisa som framför allt är omtalat för hennes hemlighetsfulla leende. I alla tider har man frågat: Varför ler hon? Svaret har låtit vänta på sig länge nog och nog kan vänta ett par minuter till eftersom hennes barndom är viktigare att veta. Mona Lisa växte upp hos sin farmor, fru Piero, som var ett enastående fruntimmer som tidigt lärde Mona Lisa och hennes syster att läsa och räkna. I uppfostran ingick även dans och fäktning.

Fru Pieros man var herr Piero och deras enda son hette Leonardo di ser Piero da Vinci. Leonardo var en charmör av stora mått och resultatet av hans många affärer blev två oäkta döttrar, Mona Lisa och Maria. Syskonen kom att välja helt olika vägar i livet. Maria blev gift med en rik affärsman i Vinci och levde hela sitt liv i stillhet. Mona Lisa som var en orolig själ, valde svärdet till sin ledsagare och lärde sig till fäktmästare.

Klicka på piratskeppet för att förstora bilden

Vid 22 års ålder gick Mona Lisa till sjöss, utklädd till man. 13 dagar senare tvingades fartygets befälhavare att stryka flagg för pirater. När sjörövarna bordade hennes fartyg uppstod en kort strid där en ung sjöman, som egentligen var Mona Lisa, gjorde så bra ifrån sig att piraterna lät honom leva och upptog honom i sin krets. Ett par dagar senare avslöjades Mona Lisa och skulle nog ha kastats i sjön om inte kaptenen i sin lystenhet låst in henne i sin kajuta för sitt eget nöjes skull.

Hade kaptenen vetat att Mona Lisa var fäktmästare hade han säkert tagit det lugnare med sitt begär. Nu slutade det med att han först förlorade pitten och sedan livet. Därefter tog hon över kommandot på fartyget och installerade sig som ny kapten över 96 vilda pirater. Den bistra sanningen om varför Mona Lisa ler är därmed klargjord för alla som varit intresserad av att få veta varför hon ler när pappa Leonardo porträtterade och odödliggjorde sin yngsta dotter Mona Lisa år 1503.

Läs även andra bloggares åsikter om:
, , , ,
.

Inga kommentarer: