30 mars 2009

TV4:as Kalla Fakta gräver inte djupare än till ingentingJag skall nu frångå en av mina principer. Syftet med den här bloggen är att vara en samlingsplats för sådant jag redan skrivit någon annanstans. Ett litet samlingsalbum skulle man nog kunna säga. Skälet att bryta mina intentioner är TV4:as Kalla Faktas program om föreningen Kriminellas Revansch I Samhället (KRIS) igår kväll. Sammanfattningsvis kan man väl säga att TV4:as programmakare Valdo Kask spelar i en helt annan division än SVT:s Janne Josefsson. Valdo Kask gjorde ett stolpskott av sitt program. Och ett stolpskott är inte ett skott i mål! Point Zero m.a.o.

Redan i mitten av december 2008 sökte Valdo Kask mig på telefon. När vi väl fick kontakt ville han omgående träffa mig. När han förstod att jag inte bodde kvar i Stockholm (på grund av ett Mordförsök) föreslog han ett sammanträffande den 17:e januari. Nu blev det inget möte mellan mig och Valdo Kask eftersom jag gav honom andra källor, på närmare håll, till hans researcharbete inför det kommande programmet om föreningen Kriminellas Revansch I Samhället. Valdo Kask lade till sist hela tyngdpunkten i programmet på konfliken mellan kompanjonerna Christer Karlsson (förbundsordförande) och Peter Söderlund (nationell samordnare). Något Walrafferi eller Josefssoneri blev det alltså inte.Under våren 2006 skrev jag en insändare till tidningen Vägen Ut, som ges ut av kamratföreningen KRIS. Där skrev jag att KRIS utan tvekan tillhörde en av världens allra bästa brottsförebyggande organisationer. Jag skrev också att KRIS utbredning varit exceptionell och borde ha fått föreningens välgörare att börja fundera över var bromspedalen sitter.

Om ett par exempel skall belysas så var det KRIS medlemsregister som ett år tidigare kraschat med kaos på alla nivåer som följd. Ett annat allvarligare exempel som jag tog upp i artikeln var att egennyttan ersatt de principer som tidigare varit vägledande inom KRIS. Grundidén och visionen om muckhämtning hade fått stå tillbaka för andra intressen och prioriteringar som ligger åtskilliga ljusår från den vision som förr varit vägledande. Artikeln stoppades av den nationelle samordnaren Peter Söderlund och dennes mentor Christer Karlsson trots högljudda protester från Marcus, tidningens ansvarige utgivare och chefredaktör.

Klicka för att förstora bilden
KRIS och Les Misérables vill gärna visa att de är polare med Makthavarna

Vad som sedan hänt med KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället) är både sorgligt och bedrövligt. Att KRIS mörkat om kriminalitet i de egna leden har sedan länge varit ett känt faktum bland både medlemmar och avhoppade medlemmar. De enda som haft kraft och möjlighet att kräva revision har varit landets maktelit. Tyvärr har den gamla sanningen om att makt korrumperar sedan länge tystnat. Man har därför rätt att fråga sig varför våra svenska makthavare är så tysta och medgörliga mot KRIS? Att medge att det man trodde på eller lurades att tro på, kan vara svårt för de flesta människor. En annan bakomliggande orsak kan vara de stora ekonomiska och känslomässiga investeringar man gjort för det man trodde på eller lurades att tro på. Det egna egot och rädslan att bli stämplad som en dåligt påläst makthavare är till sist de yttersta skälen för att upprätthålla denna skadliga tystnad; Omertan, Code of Silence

Läs även andra bloggares åsikter om:
, , , , , , , ,
.

12 kommentarer:

Margareta Ågren sa...

Kalla fakta borde skämmas!!!
Två bråkiga tuppar på en gödselstack är väl ingenting att bråka om. Det viktiga är vad som finns i gödselstacken!!!

PA sa...

Är inte polis (ännu) men har stor erfarenhet av KRIS från mitt tidigare yrke inom kriminalvården. Mina erfarenheter stämmer i stort med vad du skrivit. Det finns dom som lyckas och andra som misslyckas. KRIS kan vara ett bra sätt att engagera sig efter Vf om det är en bra lokalförening och man har kommit så långt i sin personliga utveckling att man även är redo att ta sig an andras problem.

Så som jag upplevt det är det dock många som genom att engagera sig i KRIS nyetablerar sina kontakter i den kriminella världen, de som arbetar inom organisationen är trots allt före detta kriminella och nästan alltid missbrukare och återfallsrisken finns därmed per definition. Jag har många gånger sett att personer som definitivt inte är redo att engagera sig på det här viset dragit med sig andra som kommit längre i sin utveckling tillbaks ner i sk*ten. Synd.

Ytterligare ett problem i det hela är att trovärdigheten för KRIS inom målgruppen, "de egna leden" så att säga är, enligt mina erfarenheter, lindrigt uttryckt låg.

En annan reflektion är att namnet KRIS, kriminellas revansch i samhället, i sig upplevs som provocerande av många inklusive mig själv. Har man en önskan att förändra sig bör detta börja med att man söker sig bort från den kriminella identiteten och att då kalla organisationen för detta...tja i mina öron låter det illa.

För mig är KRIS som det fungerar idag mer en intresseorganisation för frigivna fångar än ett verkligt alternativ för att åstadkomma ett laglydigt liv.

Max T Hobstig sa...

Margareta Ågren.
KRIS har fyra honnörsord, nämligen:
Hederlighet, Drogfrihet, Kamratskap och Solidaritet
Man kan väl utan överdrift säga att kamratskapet krackelerat när man inte ens på förbundsnivå kan bevara Kamratskapet!
Med Hederligheten och Solidariteten är det på vissa håll mer att önska. Om drogfriheten kan väl sägas att den devisen stått orubbad över tid eftersom återfall är oacceptabelt i KRIS!
Med andra ord borde fler än bara Kalla Fakta skämmas :)

Berit sa...

Jag tycker de finns för få organisationer som KRIS. Jag är inte heller polis (än) men har precis som ovan talare kommit i kontakt med dom under mina 4 år inom KVV och jag tycker de känns som de mest seriösa av alla organisationer inom samma inriktning.

Att ingen som jobbar med KRIS skulle ha ett kriminellt förflutet är ju bara dumt att tro. Det är ju de som själva startat de. De få som lyckats. Det är jättemånga som inte fixar det ändå såklart, men jag tror absolut inte det skulle vara pga KRIS, snarare tvärtom. och visst kan de träffa nya kontakter som håller på med samma skit som de själva gjort. Men i 9 fall av 10 skulle jag vilja påstå att de hade träffat dessa typer ändå. Tyvärr!

Så nä, jag håller fanan högt för KRIS och de eldsjälar som JAG har träffat på som verkligen lägger ner sin själ i det trots att de ser återfall på återfall hela tiden och ändå orkar kämpa vidare. Jag tycker som sagt det borde finans FLER.

Max T Hobstig sa...

Berit!
I maj månad 2006 fick jag ett exemplar av en 12 sidor lång gymnasieuppsats från Per Brahegymnasiet i Jönköping. Uppsatsen handlade om återfall i brott. Jag låter några korta meningar från uppsatsen "Återfall i brott" inleda min egen redovisning om vad som förekommit.

Några klipp ur uppsatsen om Återfall i brott: Från säkra källor har jag fått reda på att arbetet i Jönköping KRIS inte sköts helt korrekt. Alla i styrelsen har klivit av för att det sysslas med saker som inte har med KRIS grundkoncept att göra ... uppsökande verksamhet på fängelserna och ... har man frångått helt ... med medlemssiffror för att olagligt öka bidragsinkomsterna ... det finns många siffror som de av någon anledning väljer att inte redovisa ...

Med andra ord: Varför mörkar KRIS? Håll med om att det är illa. Så tidigt som under sommaren 2005 var det uppenbart att det förekom oegentligheter. Vid ett möte med styrelsen och de två revisorerna den 22 december 2005 var det glasklart att skumraskaffärer och annan ohederlig verksamhet bedrevs av ledande personer i KRIS Jönköping.

Tidvis hade lokalen som KRIS disponerade varit mer lik en riktig tjuvahåla än en seriös verksamhet avsedd att lotsa människor mot ett hederligt liv. Det sysslades med affärer med bland annat allsköns elektronik, som man uppgav vara ”gåvor” från El-Giganten. Hur det nu än förhöll sig med elektroniken, så var det skumraskaffärer som gjordes i KRIS lokaler.

Du måste också hålla med om, att det är illa när jag säger att jag kan dokumentera ovanstående eftersom jag var sekreterare i KRIS Jönköping under en liten tid tills också jag tillsammans med de flesta i styrelsen hoppade av p.g.a. uppenbar kriminalitet i ledningen.

Berit sa...

Då sitter du uppenbarligen på mer info än mig. Som jag skrev så är det utifrån mina egna erfarenheter av KRIS. Nu är detta i en annan stad och jag har absolut inte insyn i deras fulla verksamhet och är det som du skriver, att det var någon sorts "tjuvahåla" i Jönköping, så är det ju absolut inte bra. Men det behöver väl knappast diskuteras...

Max T Hobstig sa...

God morgon Berit :-)
Naturligtvis är KRIS inte en kriminell organisation. Låt oss säga att 60 % av de tidigare kåkfararna haft stor nytta av KRIS. Problemet ligger högre upp eftersom man är så rädda om sitt välkända varumärke att man hellre stoppar huvudet i sanden än tar tag i företeelser som på sikt kommer att förstöra varumärket.

Anonym sa...

Kalla fakta om KRIS va bland det lägst vi sett. Inte en fråga om dom kan avgå, eller löner och represetations konton, utlandsresor, donationer, sponsorpengar, husköp, osv.
Hur många muckhämtningar görs varje år?
Hur många har lämnat KRIS pga hot/mobbing.
Och den stora frågan hur har Christer lyckats sitta kvar????
Vad tycker alla andra grundarna.
Tv4:as Kalla Fakta va inte äns värt att se.....

AtDeHyDi sa...

Tack för kommentaren och läsvärt inlägg! Man lär sig något nytt varje dag :-)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Bloggadministratören sa...

Undantag från en given regel!
Alla personer som är kritiska till min uppfattning om KRIS är välkomna att skriva en eller två kommentarer. Om kritiken tangerar det oförskämda så måste skribenten acceptera att bli raderad om vederbörande gömmer sig bakom anonymitet.