16 januari 2011

Min skyddspatron Johannes Paulus skall bli helgonDen förre påven Johannes Paulus Secundo kommer (inte en dag för sent) att saligförklaras den första maj. Nu äntligen ser man slutet på Karol Wojtyłas stora livsgärning eftersom saligförklaringen är det sista steget innan han kan bli både ängel och helgon. Visserligen har han varit min skyddspatron sedan årtionden, men nu blir han det på riktigt.

Hans väg har inte varit den allra lättaste väg en människa kan välja. Vem minns inte de dånande skotten mot honom. Länge rådde det tveksamhet om vems ärende den lejde mördaren Mehmet Ali Agca gick när han försökte mörda patriarken för alla kyrkors moder. Idag är det klarlagt att det var Sovjet som beordrade attentatet. Om detta är alla eniga!

Mordförsöket mot Johannes Paulus Secundo år 1981 arrangerades av den sovjetkommunistiska ledningen. Vid tiden för attentatet inleddes i Karol Wojtyłas hemland Polen, en utveckling som före årtiondets slut hade demonterat hela det förskräckliga Sovjetväldet. Det råder enighet om att Johannes Paulus II stödde rörelsen Solidaritet i Polen och hade en viktig roll i utvecklingen fram mot Sovjetunionens upplösning.

Läs även om hur Humanisterna ser på saken :-)
, , , ,
.

Inga kommentarer: