2 april 2013

Vladimir Vysotskijs blodiga och odödliga vargjaktSvensk text: Carsten och Ola Palmaer
Rysk originaltext och musik: Vladimir Vysotskij

Strupen brinner. Jag springer, springer, men idag är allt som igår. De har oss i fällan, de har oss i fällan. Vi springer i cirkel, i blodiga spår. De lyfter bössorna, de skrattar och siktar och luften stinker av blod och av bly. Vargarna snavar. Vargarna stupar. Vi kan inte hugga. Vi kan inte fly.De skjuter vargar, ohoj, de skjuter vargar! Nu ropar jägarna, nu ylar hundarna. De skjuter honorna, de skjuter ungarna, och snön är röd som deras flaggor av vårt blod.

Kampen är ojämn. De skjuter ur bakhåll, och ingen darrar på handen idag. De stänger vår frihet med röda flaggor, de känner vargarna och vargarnas lag, de vet att vi alltid följer flocken, att när vi var ungar och mor gav oss di, så fick vi i oss med modersmjölken att röda flaggor går ingen förbi!De skjuter vargar, ohoj, de skjuter vargar! Nu ropar jägarna, nu ylar hundarna. De skjuter honorna, de skjuter ungarna, och snön är röd som deras flaggor av vårt blod.Våra ben är snabba och käftarna starka, så svara mig ledarvarg, svara mig du, varför låter vi oss hetsas och slaktas, varför lyder vi flockens tabu? Vi kan inte, får inte bryta mot lagen. Min stund är inne. Jag blundar när han som ska bli mitt öde ler och lyfter sitt blanka gevär. De skjuter vargar, ohoj, de skjuter vargar! Nu ropar jägarna, nu ylar hundarna. De skjuter honorna, de skjuter ungarna, och snön är röd som deras flaggor av vårt blod.

Jag vägrade lyda. Jag sprang igenom. Jag trotsade flaggorna och bröt mig ut. Min livstörst var starkare än flockens lagar, nu hör jag jägarnas förvånade tjut, och strupen brinner, jag springer, jag springer, men allt är inte idag som igår. Jag var i fällan men bröt mig ur den, och utan byte får jägarna stå.De skjuter vargar, ohoj, de skjuter vargar! Nu ropar jägarna, nu ylar hundarna. De skjuter honorna, de skjuter ungarna, och snön är röd som deras flaggor av vårt blod.

Inga kommentarer: