24 september 2010

Vargfrågan är så jävla infekterad att man häpnar!

FO: Jag är medveten om att bilderna inte har något med texten att göra. Det enda skäl jag vill hänvisa till .. att texten illustrerats med dessa två bilder .. är att flickan är söt och att huskyhundar är så förbannat granna.I årtusenden har de spanska fåraherdarna varje år fört sina djur upp till svalka och friska beten i bergen norrut för att undfly sommarens torka och värme i de södra delarna, för att med höstregnen återvända till dalarna… Jag såg en film för några år sedan om hur de närmast berörda såg på vargen i Spanien. Filmteamet följde några herdar under någon vecka för att se hur verkligheten såg ut för dem som är beroende av att vargarna inte åt upp deras får. Ingen av herdarna hatade varg. En herde var dock förbannad, men inte hatisk. Vargarna hade för någon vecka sedan haft ihjäl fyra fem stycken av de får han hade ansvar för, vilket herdens arbetsgivare (fårägaren) inte varit särskilt belåten med.En händelse ur filmen minns jag allra bäst. Det var rätt sent och helt beckmörkt. Herdarna satt med filmteamet och festade kring eldarna och samtliga var lätt blariga när en av herdarna pockade på uppmärksamhet och pekade med hela handen neråt dalen där kanske tio vargars 20 ögon lyste som fyrbåkar i mörkret när kameramannens strålkastare fick vargflocken i objektivet. Ingen mer är kameramannen reste sig upp för att få bildbevis när vargarna snart skulle ha ihjäl ett antal får. Det var mörkt och det var skrämmande att se när ulven med rask fart närmade sig de oskyldiga fåren. Så plötsligt skymdes bilden av stora vita skuggor som var ännu mer skrämmande än vargen i sin väldighet. Herdarnas fårvaktande hundar, kom rusande som osaliga andar och utförde sitt jobb med bravur. Den här natten revs inga får eftersom ulvarna flydde!

Läs även andra bloggares åsikter om vargen:
, , , , , , ,
.

1 kommentar:

Bruce Clarke sa...

Ja det är faktiskt så att man med enkla metoder kan skydda tamboskap och jägarnas hundar i vargskogarna också i Sverige. Jag var i Vitryssland 2007, där besökte jag ett bland annat ett kloster. Vid detta kloster cirka 7 mil utanför Minsk fanns också en kennel. De hundar som föddes upp där var så kallade Kaukasiska herdehundar. En ras som är framavlad för skydda boskap. Avelshannen vägde 120 kilo och var hemtam bland tamboskapen, den sommar jag var där hade denna hund tagit två vargar, ingen av boskapen hade blivit rivet.
De hundar som sätts ut som vallhundar tror att de själva är får eller getter, kommer någon fiende till flocken eller hjorden attackerar den kaukasiska herdehunden.
Lätt som en plätt.